top of page

1 .ו"ע (מחוזי ת"א) 15-10-19416 איירפורט סיטי בע"מ נ' מנהל מיסוי מקרקעין ת"א (17.12.21)

איירפורט סיטי מימשה אופציה להארכת זכות חכירה מול עיריית ת"א. איירפורט סיטי רכשה את זכויות החכירה מחוכרת קודמת ולכן לא הייתה החוכרת המקורית עפ"י חוזה החכירה(. בפס"ד זה קבע ביהמ"ש כי הלכת בית המשפט העליון בעניין עיריית ת"א לא חל בנסיבות אלו, היינו מימוש אופציה על ידי חוכר שאינו החוכר המקורי. איירפורט סיטי חויבה בתשלום מס רכישה בגין תשלום דמי החכירה בגין תקופת האופציה המוארכת.

 

2 .ע"א 15/74 מנהל מיסוי מקרקעין רחובות נ' מליסרון

חברות המחזיקות במרכזי קניות כ"איגוד מקרקעין" (לצרכי חוק זה), תיבחן לפי "מבחן הנכסים שמחזיק האיגוד"; רק איגוד שמחזיק בנכסים ממשיים, לא ניטרליים ולא טפלים למטרות האיגוד, יכול להיחשב לאיגוד שאינו "איגוד מקרקעין". באשר למרכזי קניות, אין להכיר בנכסים מסוג "עסק חי" או "מוניטין" כנכס עצמאי, אלא יש לראות בכך נכסים הנטמעים בפעילות השכרת הנכסים, הנובעת מהמקרקעין. עוד נקבע, כי החלפת בעלות באיגוד מקרקעין בדרך של הקצאת המניות (חלוקת מניות חדשות מההון הרשום), כן תיחשב "פעולה" ב"איגוד מקרקעין", ולכן תהא חייבת במסי מקרקעין.

 

3 .ע"מ (מחוזי חי') 15-06-49880 עופר נכסי רעננה בע"מ נ' פקיד שומה חיפה

אחד התנאים הקבועים בסעיף 64 לפקודת מס הכנסה לסיווג חברה כ"חברת בת" )חברת מעטים, על החברה לא חל חוק לעידוד השקעות הון, החברה עוסקת רק בהחזקה, במישרין או בעקיפין, של בניינים או קרקע ועוד( הוא כי לציבור לא יהיה עניין ממשי בחברה )יפורש באופן מרחיב(. היינו במקרה בו הסיווג שנקבע לחברת הבת יחייב את חברת האם, לדוגמא "עניין ממשי" עקיף של הציבור בחברת הבת ימנע סיווגה "כחברת בית". בנוגע לאחד התנאים הקבועים בסע' 64(א()4 )לפקודת מס הכנסה לפיו "כל רכושה ועסקיה של החברה הם החזקת בניינים" נקבע, כי הכנסות דמי ניהול שמשלמות חניות בקניון ומכירת חשמל לשוכרי הקניון, מספיקות דיה כדי לקבוע שחברת הבת שסיווגה נבחן לא מקיימת תנאי זה ולכן תסווג כחברת בית.

 

4 .נוהלי גילוי מרצון הוראת שעה (17.12.12)

נוהל הגילוי מרצון שמסתיים בתום שנת 2019 ,מאפשר לחייבים במס; נישומים, עסקים, חברות ועצמאיים רבים, לשלם את חובותיהם תוך הבטחה כי לא יופעלו כנגדם הליכים פליליים(!) על כך שלא מסרו דיווח על הכנסותיהם בישראל ובחו"ל זאת באמצעות תיקון הדיווחים ותשלום המסים.

 

הנוהל חל על עבירות מס הנקובות בו כדלקמן:

 

פקודת מס הכנסה )נוסח חדש(, התשכ"א-1961 ;2 .חוק מיסוי מקרקעין )שבח ורכישה(, התשכ"ג-1963 ;3. חוק מס ערך מוסף, התשל"ו-1975 ;4. חוק מס קנייה )טובין ושירותים(, תשי"ב-1952 .5. פקודת המכס (נוסח חדש(; 6 .חוק מסי מכס ובלו (שינוי תעריף), התש"ט- 1949 ;7 .חוק איסור הלבנת הון, תש"ס-2000. כשעבירת המקור הינה עבירה עפ"י אחד מהחוקים המפורטים בסעיפים 1-7 לנספח זה. 8. כל הוראה לעניין מס בחוק או על-פיו, המתייחסת לאחד או יותר מן החיקוקים המנויים בפסקאות 1 עד 7 לעיל. לרבות עבירות לפי פקודת מס הכנסה, חוק מיסוי מקרקעין וחוק מס ערך מוסף. הנוהל קובע תנאים שונים להליך הגילוי מרצון וכן מפרט את דרכי הגשת הבקשה והפרטים שיש לכלול בה ואף ניתנת אפשרות להגיש בקשה אנונימית. בנוסף, הנוהל מאפשר להגיש בקשה אנונימית בתנאים מסוימים ואף קובע מסלול מקוצר לטיפול בבקשות לגילוי מרצון, וזאת כאשר סך ההון הנכלל בבקשה אינו עולה על 2 מש"ח וההכנסה החייבת הנובעת ממנו אינה עולה על 5.0 מש"ח בשנת הדיווח. תחולת הנוהל מיום פרסומו ועד ליום 19.12.31 ,למעט במקרה של הגשת בקשה אנונימית, אז יחול הנוהל רק עד יום 18.12.31.

 

 

בברכה,

אורלי אילוז, עו"ד.

bottom of page